Jak se stát součástí establišmentu? Malé/nové strany v parlamentu ČR po roce 2002 - Ernestová, Lucie; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce seznamuje čtenáře s problematikou etablování se nových/malých politických stran a jejich působení v Parlamentu ČR v konkrétním časovém období od roku 2002 po rok 2010. Impulsem pro výběr daného tématu byly výsledky a jednotlivé dílčí faktory parlamentních voleb konaných v roce 2010, které s sebou přinesly výraznou proměnu v kompozici dosavadního politického establishmentu. Hlavním cílem bylo zjistit míru otevřenosti českého politického trhu novým/malým politickým stranám v časovém úseku od roku 2002 do roku 2010 a společně s tím hodnotit postavení a význam, jakou tyto subjekty zaujímaly a zaujímají. Obsah práce je rozčleněn do dvou hlavních částí. První část, která je věnována teoretickým východiskům a je členěna do čtyř kapitol, zahrnuje kritéria malosti/novosti strany, postavení relevantních stran v poměrném volebním systému a některé významné pokusy o reformu současného volebního systému. Druhá část, analytická, obsahuje poslední kapitolu, která se zabývá analýzou faktorů, které měly vliv na zvýšení či snížení šancí některých nových/malých politických stran na úspěch ve sněmovních volbách od roku 2000 a s tím spojenou možnost stát se součástí politického establishmentu. Stěžejní otázky byly: Jakým způsobem se nové/malé politické strany ve vymezeném časovém období vytvářely a za jakých podmínek se staly součástí establishmentu.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses