Problémy ekonomie lidové demokracie - Slánský, Rudolf, 1901-1952; Komunistická strana Československa. Ústřední výbor. Kulturně propagační oddělení (Praha : Kulturně propagační odd. ÚV KSČ, 1949)
Publikace představuje sborník textů zaměřených na teoretické i praktické otázky budování socialistického hospodářství v poválečném Československu. Kolektiv autorů analyzuje principy hospodářského plánování, úlohu státu a komunistické strany při řízení ekonomiky a přechod od tržního k centrálně řízenému systému. Text reflektuje ideologický rámec lidové demokracie konce 40. let a zdůrazňuje význam politického vedení při formování ekonomických procesů.
Keywords: Komunistická strana Československa; hospodářské plánování; socialistické hospodářství; hospodářská spolupráce; politické ideologie; Československo; sborníky konferencí; economic planning; socialist economy; economic cooperation; political ideologies; Czechoslovakia; proceedings of conferences