Investiční aktivity českých podniků na zahraničních trzích - Kotková, Martina; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Sato, Alexej, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Disertační práce se zabývá vývojem přímých zahraničních investic, které v posledních dvou desetiletích realizovaly české firmy na zahraničních trzích. Po zahájení ekonomické transformace se Česká republika stala cílem zahraničních investorů, přičemž příchozí přímé zahraniční investice řádově převyšovaly a doposud stále převyšují přímé odchozí investice. To je patrně i jedním z důvodů, proč investice směřující z České republiky do zahraničí nedosahují takové pozornosti v oblasti ekonomického výzkumu, jako investice příchozí. Práce se snaží rozšířit poznatky o tom, co ovlivňuje růst českých přímých investic v zahraničí, kdo jsou hlavní čeští investoři v zahraničí a jaké jsou mikroekonomické a makroekonomické dopady přímých zahraničních investic. Za pomoci teoretického konceptu Investment Development Path je stanovena pozice České republiky na cestě investičního rozvoje.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations