Řízení konkurenceschopnosti českého podniku, zapojeného do globální ekonomiky - Machala, Zdeněk; Synek, Miloslav, 1935-2022; Souček, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Práce zkoumá proměnu konkurenceschopnosti podniku v globalizované ekonomice. Autor analyzuje přesun těžiště konkurence z vyspělých zemí do low-cost teritorií jako novou výzvu pro český podnik, provádí analýzu a predikci vývoje nákladů podniku do budoucna jako nástroj ke stanovení firemních cílů a volbě vhodných nástrojů. Práce využívá zkoumání makroekonomických vlivů na trend podnikových nákladů na práci, využívá benchmarking českého strojírenského podniku se sesterskými společnostmi v USA a Číně. Na základě výběru kritérií konkurenceschopnosti v tzv. nové konkurenční krajině autor navrhuje testování životaschopnosti vybraného podniku za pomoci řady nefinančních kritérií a navrhuje řízení změny výrobkové a nákladové struktury podniku pro zvýšení konkurenceschopnosti v globální ekonomice.
Vedoucí práce: Miloslav Synek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations