Pamiatky UNESCO v ČR a ich potenciál v oblasti rozvoja cestovného ruchu - Pátek, Zdeněk (2011)
Táto diplomová práca sa zaoberá potenciálom vybraných pamiatok Českej republiky, ktoré sú zapísané na Zozname svetového prírodného a kultúrneho dedičstva. Cieľom práce je potvrdiť hypotézu, že zaradenie českej nehnuteľnej kultúrnej pamiatky na Zoznam UNESCO má vplyv na návštevnosť pamiatky zo strany tuzemských a zahraničných návštevníkov. V súvislosti s tým sa pokúsime načrtnúť pozitívne a negatívne aspekty vyplývajúce zo zaradenia pamiatky do Zoznamu UNESCO. Súčasťou práce je aj analýza vybraných faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať návštevnosť na vybraných pamiatkách. Zároveň sa sociologickým výskumom orientovaným na návštevníkov vybraných pamiatok UNESCO sa zameriame aj na vnímanie pamiatok UNESCO ich návštevníkmi, keďže oni sú tí, čo tvoria dopyt po službách cestovného ruchu. V závere práce výsledky výskumu vyhodnotíme a navrhneme možné riešenia ako intenzívnejšie zapojiť pamiatku UNESCO do rozvoja cestovného ruchu v regióne.