Dopady politiky rozvoje venkova na regionální produkci, příjmy a zaměstnanost v kraji Vysočina - Bednaříková, Zuzana (2012)
Tato disertační práce navazuje na rostoucí rozsah intervencí Evropské unie do venkovských oblastí. Hlavním cílem disertační práce je analyzovat a zhodnotit dopady opatření podporujících tvorbu pracovních míst v rámci Programu rozvoje venkova ČR na období 2007 -- 2013 na regionální produkci, příjmy a zaměstnanost v kraji Vysočina. Konkrétně se jedná o opatření v rámci Osy 3 Pilíře 2 Společné zemědělské politiky EU podporující diverzifikaci činností nezemědělské povahy, mikropodnikání a rozvoj cestovního ruchu. Dílčím cílem je analýza koeficientů a multiplikátorů, která by měla identifikovat odvětví s největším potenciálem pro další rozvoj z hlediska produkce, příjmů a zaměstnanosti v kraji Vysočina. V rámci hlavního cíle jsou analyzovány tři varianty dopadů, které vznikají při změně konečné poptávky po produkci daného odvětví a mohou se měřit jako změny v produkci, příjmech nebo zaměstnanosti. U hlavního cíle práce jsou navíc formulovány dvě hypotézy, které jsou detailně analyzovány. Disertační práce je v jednotlivých kapitolách zaměřena na teoretická východiska rozvoje venkova, pojednává o aspektech realizace politiky rozvoje venkova, popisuje modely a empirické analýzy dopadů opatření podporujících ekonomický rozvoj venkova. Dále poskytuje charakteristiku případového regionu kraje Vysočina, nabízí popis metodiky a popis sestrojení regionální input-output tabulky a input-output modelu pro kraj Vysočina a nakonec obsahuje metodologický postup a aplikaci analýzy dopadu na kraj Vysočina. Pro dosažení hlavního cíle je využita Leontiefova strukturní input-output analýza (Leontief, 1966). Jako nástroj analýzy slouží regionální krátkodobý makroekonomický input-output model vytvořený na příkladu kraje Vysočina. Součástí analýzy je identifikace příčin velikosti zjištěných dopadů. K provedení analýzy d