Dopady světové krize na mezinárodní obchod - Fišer, Ondřej; Bolotov, Ilya; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této práce je objasnit, které faktory vedly ke vzniku světové finanční krize a následně popsat dopady krize na mezinárodní obchod. Práce je rozdělena do dvou kapitol, z nichž první popisuje v chronologickém sledu okolnosti, jež vedly k vypuknutí krize a jejímu přelití do oblasti mezinárodního obchodu. Zvláštní důraz je kladen na analýzu selhání hypotečního trhu a trhu cenných papírů ve Spojených státech amerických. V druhé kapitole jsou popsány důsledky krize pro jednotlivé trhy a oblasti mezinárodního obchodu a rozebrány okolnosti, jež měly na vývoj situace zásadní vliv. Podstatný prostor je věnován automobilovému průmyslu jakožto jednomu z nejvýznamnějších průmyslových odvětví. Práce se dále zabývá popisem protekcionistických opatření, k nimž se státy v průběhu krize přikláněly a analýzou jejich dopadů na obchod. Závěr práce se zaobírá popisem nových tendencí a predikcemi, jakým směrem se bude mezinárodní obchod v nové tržní realitě ubírat.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses