Postavení ženy ve světě businessu - Procházková, Andrea; Gullová, Soňa, 1954-; Klosová, Anna, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem bakalářské práce je poukázat na vybrané faktory, které mají vliv na postavení ženy na trhu práce a zejména ve světě businessu. Dále má ověřit hypotézu, zda se již ženy dokázaly úspěšně prosadit v dříve mužském světě businessu. Text práce je rozdělen do čtyř kapitol. První kapitola se zaměřuje na faktory, jako jsou genderové role a stereotypy, postavení žen v hlavních světových kulturách, přístup žen ke vzdělání a problematika harmonizace rodinného a profesního života. Druhá kapitola se věnuje historii žen v managementu a charakterizuje příčiny jejich nízkého podílu ve vedoucích funkcích. Třetí kapitola analyzuje zaměstnanost žen a jejich podíl v senior managementu z globálního pohledu. Dále, na příkladu osmi konkrétních zemí světa, analyzuje zastoupení žen v senior managementu, jejich podíl v podnikání, zabývá se legislativou a organizacemi, které ženy podporují a nastiňuje problematiku žen a obchodního jednání v daných zemích. Poslední kapitola se věnuje situaci v České republice. Práce čerpá z českých i zahraničních knižních a internetových zdrojů, statistik a výzkumů mezinárodních organizací a soukromých společností a z dotazníkového šetření mezi 25 ženami českého businessu.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses