Riešenie krízy v Írsku a Portugalsku komparatívna analýza - Flešár, Martin (2012)
Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať priebeh dlhovej krízy v Írsku a Portugalsku, dvoch krajinách, ktoré boli okrem Grécka najviac zasiahnuté súčasným vývojom a donútené požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Prvá kapitola zachytáva historické a ekonomické súvislosti, ktoré formovali dlhodobý vývoj týchto ekonomík a sú nevyhnutné pre správne pochopenie dnešnej situácie. Druhá kapitola sa zameriava na konkrétne príčiny vzniku krízy, pričom v Írsku analyzuje predovšetkým realitnú bublinu nafúknutú po prijatí eura a v Portugalsku zdôrazňuje dlhodobé hľadisko a pretrvávajúce štrukturálne problémy. V tretej kapitole sú rozobrané podmienky poskytnutia medzinárodnej pôžičky spolu s plánovanými vnútroštátnymi opatreniami a na záver je zhodnotená úspešnosť zavádzania týchto politík a očakávaný vývoj v najbližšom období pre obe krajiny.