Bankovní záruky v mezinárodním obchodě - Šebesta, Ondřej (2012)
Práce pojednává o problematice zajišťovacího instrumentu bankovní záruka, který se těší stále větší oblibě nejen v obchodě mezinárodním, ale také vnitrostátním. Cílem této práce je přiblížit problematiku bankovních záruk nejprve v teoretické a následně i praktické rovině. Po úvodní charakteristice bankovních záruk a seznámení s různými mezinárodními zvyklostními úpravami se práce ve své druhé kapitole zabývá jednotlivými typy bankovních záruk. Třetí kapitola se věnuje podpoře exportu ČR formou bankovních záruk a jejich pojištění se státní podporou. Důležitou částí práce je také srovnání pojistných událostí, které vznikly z oprávněného či neoprávněného čerpání ze záruky.