Směnky a jejich úloha v mezinárodním obchodě - Jinoch, Pavel (2012)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat fungování směnek ve vybraných oblastech mezinárodního obchodu, a to s důrazem na jejich zajišťovací a úvěrovou funkci. První kapitola představuje jakýsi úvod do problematiky směnečných vztahů, tj. vymezuje jejich jednotlivé účastníky, blíže specifikuje podstatné náležitosti směnky a rozebírá hlavní efekty vyplývající z aplikace směnečných doložek. Jádrem této části je analýza operací, které lze se směnkami realizovat. Druhá kapitola pojednává o možnostech využití tohoto cenného papíru v rámci bankovních produktů, a sice dokumentárního akreditivu, dokumentárního inkasa, eskontního úvěru a forfaitingu. Poslední kapitola je věnována rozboru blankosměnky, přičemž důraz je kladen zejména na rizika, která jsou s tímto zajišťovacím instrumentem spojená