Dopad přímých zahraničních investic na ekonomiku rozvojových zemí - Duong Thi Phuong, Linh (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady přímých zahraničních investic (PZI) obecně na ekonomiku rozvojových zemí , pak hloubějším analyzováním ekonomiky Vietnamu jako specifický případ. Cílem této bakalářské práce je na základě obecné znalosti charakterizovat dopady PZI na ekonomiku rozvojových zemí celkově a na základě analýzy makroekonomických ukazatelů vietnamského hospodářství bude význam PZI ukazován zřetelněji. První kapitola je věnována teoretickému pojetí PZI a tokům PZI. Druhá kapitola je zaměřena na toky PZI v jednotlivých regionech rozvojových zemí. Další dva pojmy, které souvisejí s problémem PZI, jsou rozvojové země a TNK, jejichž definice poskytuje druhá část druhé kapitoly. Hlavní částí této bakalářské práce je třetí kapitola, kde je podrobně rozebírána ekonomika Vietnamu. Sice příliv PZI do Vietnamu přináší určité negativní dopady, ale PZI je celkově vnímána pozitivně a jeví zde jako hlavní činitel mnohých ekonomických změn tohoto státu. V závěru jsou umístěny návrhy dvou potenciálních oborů, do kterých by investování bylo efektivní, a to energetika a bankovnictví.