Úloha říční přepravy v mezinárodním obchodě - Zajíčková, Šárka (2012)
Vnitrozemská vodní plavba hraje důležitou roli v přepravě zboží, přestože její význam byl v průběhu času překonán železniční a silniční přepravou. Tato práce analyzuje pozici říčního transportu v mezinárodním obchodě, především tedy v rámci států Evropské unie. Samotná práce je rozdělena do šesti částí. První tři kapitoly sledují historii říční dopravy a změny její pozice v mezinárodním obchodě, typy klasifikací zboží a v neposlední řadě také vizi Evropské unie, jak by se mohl tento způsob přepravy vyvíjet v budoucnosti. Čtvrtá kapitola je soustředěna na objemy a druhy zboží, které je přepravováno mezinárodně mezi státy Evropské unie. Vyčleněna je zde pozice České republiky, pro kterou jsou zvlášť charakterizovány objemy a druhy zboží, které tento stát exportuje a importuje. Pátá kapitola popisuje výhody a nevýhody tohoto konkrétního způsobu přepravy. Poslední, šestá kapitola se zaměřuje na subjekty říční přepravy na českém trhu a na problémy, kterým musí čelit.