Rozvojová pomoc Evropské unie - Musilová, Michaela; Čajka, Radek, 1983-; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat v širším i užším kontextu vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a rozvojovými zeměmi, které zaštiťuje rozvojová politika EU. První část je zaměřena na vymezení základních termínů. Definuje rozvojové ekonomiky i formy rozvojové spolupráce a vytyčuje cíle zahraniční pomoci, ke kterým se vyspělé státy snaží přiblížit. Druhá část se věnuje rozvojové politice EU, jejímu vývoji, institucionálnímu a finančnímu rámci. Zabývá se také typy programů a nastiňuje rozvojovou pomoc z globálního pohledu prostřednictvím srovnání s ostatními vyspělými státy světa. Třetí část pojednává o projektech pomoci, o jejich životním cyklu a o zhodnocení účinnosti rozvojové pomoci jako celku. V závěru práce jsou nastíněna doporučení, která jsou nezbytná pro dosažení vyšší efektivnosti poskytování rozvojové pomoci.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses