Formy vstupu firiem na zahraničné trhy - Tichá, Dominika; Němečková, Iveta; Olšanová, Květa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Súčasná doba globalizácie, stále silnejšej liberalizácie podnikateľského prostredia a rastúcej konkurencie stavia firmy do zložitej situácie. Aby uspeli, rozširujú svoju podnikateľskú činnosť na medzinárodné prostredie. Nadnárodné spoločnosti expandujú na trhy, kde ešte nemajú svoje pôsobenie. Podnikateľ alebo spoločnosť môže využiť niekoľko foriem vstupu,od vývozných a dovozných operácií,cez kapitálovo nenáročné formy prítomnosti na trhu, napr. licencie, franchising alebo výrobné kooperácie, až po kapitálové vstupy, ktoré možno realizovať portfóliovými alebo priamymi zahraničnými investíciami. Na jednej strane je záujem podnikateľa investovať ovplyvnený ekonomickou situáciou krajiny, ale rozhodujúce sú aj efekty z využitia informačných a komunikačných technológií. A práve takýmto faktorom je mobilný vysokorýchlostný prístup k internetu. Dopyt po ňom môžu uspokojiť mobilní operátori vďaka držaniu konkrétnych kmitočtov v jednotlivých pásmach. V súčasnosti bolo v ČR zahájené nové výberové riadenie -- aukcia na ich prerozdelenie, ktorá má prilákať nových mobilných operátorov a ktorá pre nich ponúka aj nové formy vstupu. Pre mobilných operátorov je potrebné udelenie povolenia, licencie na prevádzkovanie jednotlivých sietí. Príznačné je pre nich aj vstupovanie prostredníctvom strategických aliancií veľkých spoločností, keďže sa jedná o oblasť telekomunikácií, ktorá si vyžaduje veľké finančné prostriedky na výskum a vývoj, inovácie a budovanie telekomunikačnej infraštruktúry. Prvá časť práce predstavuje rozličné druhy expanzie od vývozných a dovozných operácií, cez kapitálovo nenáročné investície až po tie najzložitejšie kapitálové vstupy. Druhá časť je zameraná na súčasných poskytovateľov mobilných služieb pôsobiacich na českom trhu, a ich vstup na územie ČR. Tretia a zároveň posledná čas
Načrtnuté sú aj nové možnosti vstupu mobilných operátorov na český telekomunikačný trh, ktoré táto aukcia prináša.
Vedoucí práce: Iveta Němečková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses