Faktoring ako metóda financovania medzinárodného obchodu - Janeková, Slávka (2012)
Bakalárska práca je zameraná na problematiku faktoringu ako alternatívnej formy financovania podnikov, založenej na odkúpení krátkodobých pohľadávok. Cieľom práce je vyhodnotiť súčasnú situáciu na faktoringovom trhu vo svete a v Českej republike. Práca je rozdelená do troch hlavných kapitol. V prvej kapitole je vymedzená podstata faktoringu, jeho základné druhy, výhody a nevýhody. Druhá kapitola sleduje vývoj faktoringu vo svete za obdobie rokov 2005 až 2010. Bližšie charakterizuje dve najväčšie medzinárodné faktoringové asociácie, konkrétne Factors Chain International a International Factors Group a zdôrazňuje ich význam v medzinárodnom obchode. V tretej kapitole je zaznamenaný vývoj faktoringu v Českej republike za roky 2005 až 2011. Pozornosť je zameraná na faktoringové spoločnosti združené v Asociaci factoringových společností ČR. Výsledkom je uvedenie vývojových trendov pre oblasť faktoringu v Českej republike.