Postavení zemí BRIC na vybraných mezinárodních komoditních trzích - Pospíšil, Jakub (2012)
Bakalářská práce analyzuje postavení jednotlivých zemí BRIC na mezinárodních komoditních trzích s kávou, zemním plynem, zlatem, uhlím a železnou rudou a to i ve vztahu k vývoji jejich ekonomik v letech 1990 -- 2010. Aplikací teorií mezinárodního ekonomie zkoumá nejdříve jejich postavení ve světové ekonomice a zapojení do mezinárodního obchodu včetně účasti v regionálních integračních uskupeních. Práce shledává Brazílii klíčovým dodavatelem kávy na světové trhy a Rusko největším producentem a exportérem zemního plynu. Indie je klíčovým hráčem na trhu se zlatem a čínská poptávka určuje trend na trzích s uhlím a železnou rudou. Práce dále analyzuje možnosti zmiňovaných zemí ovlivnit světovou cenu těchto komodit a snaží se naznačit možnosti dalšího vývoje na těchto parciálních trzích.