Využití LNG v dopravě - Machalová, Markéta; Sedláček, Jiří, 1963-; Žákovec, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá především jednotlivými aspekty zavádění LNG (zkapalněného zemního plynu) jako paliva pro menší dopravní podnik. V současné době se v dopravě stále více používají alternativní pohony vozidel. Jedním z nejrozšířenějších je zemní plyn ve formě buď LNG nebo CNG (stlačený zemní plyn). Cílem této práce je zjistit, zda se investice do přechodu na LNG pohon vyplatí děčínskému dopravnímu podniku. Analýzou a kalkulací jsem došla k závěru, že plynofikace autobusů je oproti používané naftě výhodná jak z bezpečnostního a ekologického, tak i z ekonomického hlediska. Kvůli technickým a legislativním překážkám je v současnosti LNG pro menší dopravní podnik z ekonomického pohledu méně výhodný než CNG. Přechod na LNG pohon se tak aktuálně v ČR vyplatí podnikům ve městech, kde pro CNG není dostatečná kapacita potrubí.
Vedoucí práce: Jiří Sedláček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses