Sociální stratifikace konkrétní kolektivity - Štádlerová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Novotná, Eliška, 1944-; Syrovátka, Oldřich (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá sociální strukturou obyvatel v obci Chodová Planá. Cílem je analýza sociální stratifikace v obci pomocí aplikace stratifikačních kritérií Warnerova stratifikačního modelu. Bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy teorie stratifikace, popsány předstratifikační teorie, představeny současné stratifikační modely a kritéria pro jejich sestavení, a také je zde popsáno měření sociální stratifikace a její kritika. Praktická část se zabývá analýzou sociální stratifikace ve vybrané obci. Na začátku této části je věnována pozornost základní charakteristice vybrané obce. Dále jsou popsány metody využité při tvorbě praktické části, dále pak proces sběru a zpracování dat. Nejdůležitější částí je samotná analýza dat a tvorba stratifikačních modelů pro obec Chodová Planá dle jednotlivých stratifikačních kritérií. Rozvrstvení společnosti je poté porovnáno s předběžnými daty získanými ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Vedoucí práce: Eliška Novotná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: sociální stratifikace; sociální nerovnost; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; social stratification; social inequality; bachelor's theses