Forfaiting - alternativní forma financování vývozu - Honcová, Martina (2012)
Bakalářská práce se zabývá jednou z alternativních metod financování exportu -- forfaitingem, který představuje odkup zejména střednědobých a dlouhodobých zajištěných pohledávek, bez postihu na původního věřitele. První část práce vymezuje tuto metodu, věnuje se jejímu vývoji, druhům, nákladům, výhodám a nevýhodám, průběhu forfaitingové operace a zabývá se též mezinárodními forfaitingovými organizacemi. Druhá část se zaměřuje na možnosti zajištění pohledávek, definuje zajišťovací instrumenty a stanovuje jejich podobu požadovanou forfaitéry. Cílem poslední části je popis situace na současném českém trhu v oblasti poskytování forfaitingu, seznámení s institucemi zabývajícími se forfaitingem a jimi nabízenými produkty.