Ekonomická situace v zemích PIIGS před a po přijetí eura - Schneiderová, Jana (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickou situací zemí PIIGS -- Portugalska, Irska, Itálie, Řecka a Španělska od roku 1996 až po současnost, tedy před a po přijetí Eura. V první části je nastíněn vývoj evropské měnové integrace až k momentální ekonomické krizi. Na základě analýzy makroekonomických ukazatelů práce usiluje o vymezení zásadních příčin současných problémů v jednotlivých zemích PIIGS a snaží se objasnit výskyt nerovnováh a rozdílů mezi těmito zeměmi a dalšími členskými státy Eurozóny. V závěru je shrnuta komparace zemí PIIGS, zhodnocení jejich vývoje před a po přijetí do eurozóny a vliv inflace, úrokové míry a dalších ekonomických faktorů na vznik divergencí v rámci HMU.