Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny - Straka, Jakub; Čajka, Radek, 1983-; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Bakalářská práce "Analýza stavu připravenosti ČR na přijetí jednotné evropské měny" je zaměřena na problematiku přijetí jednotné měny evropské unie. První kapitola se zmiňuje o historii evropské měnové integrace. Druhá kapitola je věnována Maastrichtským (neboli nominálním) konvergenčním kritériím a rozebírá míru jejich naplňování Českou republikou. V následující části se zaměřím na teorii obchodní měnové oblasti a z ní vycházející reálná konvergenční kritéria. Nejprve se zmíním o faktorech, které mají schopnost zamezovat vzniku a působení ekonomických šoků na nově přistoupivší ekonomiky. Následně konkretizuji i mechanismy, které mají schopnost mírnit vážnost dopadů daných šoků. Dále charakterizuji připravenost ČR na samotný proces zavedení eura a uvádím hlavní uskupení, které mají na starost hladký průběh celého procesu. V poslední kapitole se zabývám možnými pozitivními a negativními efekty zavedení eura v ČR. V závěru je obsaženo shrnutí, které porovnává současné a budoucí naplňování nominálních a reálných kritérií.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses