Firemní kultura společnosti Skanska - Konečná, Lucie (2012)
Hlavním cílem této práce je popsat a analyzovat firemní kulturu společnosti Skanska. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části se čtenář seznámí s pojmem kultura a budou mu objasněny její čtyři funkce. Dále se práce zaměřuje na chápání kultury z pohledu různých autorů. Poté se tato část věnuje pojmu firemní kultura, dále se zabývá determinanty, funkcemi a silnou firemní kulturou. V neposlední řadě je zde objasněna společenská odpovědnost firem. Druhá část se již věnuje samotné firemní kultuře společnosti Skanska a.s. působící v České republice. Čtenáři jsou seznámeni s její historií, organizací, se stanovením cílů na základě pravidla SMART a s politikou pěti nul. Dále se zde čtenář dozví o přijímacím procesu, o indexu spokojenosti, o Etickém kodexu společnosti Skanska a o udržitelném rozvoji. Závěr této části je tvořen mým vlastním dotazníkovým šetřením.