Přechod léčiv s obsahem pseudoefedrinu do skupiny OTC s omezením - Koníčková, Veronika (2012)
Cíle práce : Zpracovat případovou studii na přechod léčiv do nové OTC skupiny s omezením. Zhodnotit negativa a pozitiva, které přineslo zavedení skupiny -- OTC s omezením. Vyzvednout obecně platné principy a specifikovat nefunkční části systému. Metody: Pro zpracování podkladů byla použita metoda teoretické rešerše. Literatura byla vyhledána v databázi české národní knihovny - Klementinum, databáze WHO, TRIBUNE a v rozhraních zpravodajských portálů. Pro podrobný náhled do problematiky byla zpracována instrumentální případová studie. Případová studie se dále opírá o analýzu právního rámce České republiky. Pro finanční analýzy jsou využity dokumenty, které poskytl SÚKL. Jako další byla využita metoda stakeholder analysis -- rozbor názorů osob zainteresovaných v lékové politice. Výsledky: Z případové studie vyplývá, že přechod léčiv s obsahem PSE do skupiny OTC s omezením zabránil výrobcům drog nakupovat léčiva v českých lékárnách, ale nesnížil množství drog vyráběných v ČR. Výrobci začali dovážet prekurzory ze zahraničí. Celý nově nastolený systém v roce 2009 byl principielně správný, selhal až při uvedení do praxe. SÚKL ani další zainteresovaní v lékové politice nebyli schopni vyřešit nastalé komplikace