Konkurenceschopnost průmyslu ČR v EU - Kratochvíl, Jakub; Klosová, Anna, 1942-; Dúbravská, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Průmysl má v české ekonomice tradičně nezastupitelnou úlohu a jeho význam neklesá ani navzdory rostoucímu podílu služeb na HDP. Práce se tak zaměřuje na konkurenceschopnost českého průmyslu, jeho silné a slabé stránky a analýzu jednotlivých odvětví. Ukazuje se, že Česká republika je stále schopná konkurovat relativně nízkými náklady na práci, alespoň v porovnání s průměrem EU, avšak tato výhoda se pomalu vyčerpává. Pro další vývoj tak bude stěžejní rychlost, s jakou české firmy přejdou na kvalitativně vyšší stupeň fáze výroby, ve kterém jsou obchodní marže a přidaná hodnota větší. V práci jsou rovněž rozebrány teoretické aspekty hospodářské politiky a role státu v ní. Ze strategických dokumentů jsou zmíněny strategie Evropa 2020, vydaná Evropskou komisí, a strategie Zpět na vrchol, vydaná českým Ministerstvem průmyslu a obchodu.
Vedoucí práce: Anna Klosová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses