Eurozóna v historickém kontextu - Hankeová, Lucie (2012)
Tato bakalářská práce analyzuje současnou situaci eurozóny z pohledu historického vývoje. Příčiny problémů hledá v rozhodnutích učiněných již během počátků hospodářské a měnové integrace. Formování Evropské měnové unie je podrobněji zkoumáno od vzniku Evropského měnového systému až po zavedení jednotné měny v roce 2002, přičemž je upozorňováno na zásadní odchylky, které můžeme mezi členy v průběhu utváření unie pozorovat. Jednotnost eurozóny je prvně hodnocena na základě nominálních konvergenčních kritérií, poté dle teorie optimálních měnových oblastí. V závěru práce jsou nastíněny tři scénáře, dle nichž se budoucnost eurozóny může odvíjet.