Eurozóna v historickém kontextu - Hankeová, Lucie; Pavlík, Zdeněk; Froňková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato bakalářská práce analyzuje současnou situaci eurozóny z pohledu historického vývoje. Příčiny problémů hledá v rozhodnutích učiněných již během počátků hospodářské a měnové integrace. Formování Evropské měnové unie je podrobněji zkoumáno od vzniku Evropského měnového systému až po zavedení jednotné měny v roce 2002, přičemž je upozorňováno na zásadní odchylky, které můžeme mezi členy v průběhu utváření unie pozorovat. Jednotnost eurozóny je prvně hodnocena na základě nominálních konvergenčních kritérií, poté dle teorie optimálních měnových oblastí. V závěru práce jsou nastíněny tři scénáře, dle nichž se budoucnost eurozóny může odvíjet.
Vedoucí práce: Zdeněk Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses