Postavení ženy v obchodě a podnikání v arabských zemích - srovnání s EU - Kalábová, Markéta; Gullová, Soňa, 1954-; Klosová, Anna, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tématem bakalářské práce je analýza postavení žen v obchodě a podnikání v arabském světě ve srovnání s postavením žen v Evropské Unii. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První část je zaměřena na ženy v arabském světě. Charakterizuje islám, o který se opírá jak postavení žen ve společnosti, tak postavení žen na trhu práce, dále poskytuje údaje o zaměstnanosti vybraných států v jednotlivých sektorech, udává důvody, proč ženy nemohou zastávat určité pozice a jaký podíl hrají v politickém životě. Tato část je zakončena ukázkou obchodního jednání v některých zemích. Uvedeny jsou také příklady významných arabských žen. Druhá část bakalářské práce analyzuje postavení ženy v Evropské Unii podle jednotlivých bodů z první části. Závěrečná kapitola je věnována srovnání obou odlišných světů. Součástí je také potvrzení či vyvrácení hypotézy, zda ženy v arabském světě musí čelit útisku, diskriminaci, neschůdným podmínkám a jsou tak nespokojené, jak jsou v naší společnosti často interpretovány.
Vedoucí práce: Soňa Gullová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses