Ochrana osobnosti a diskriminace při přijímání do zaměstnání - Harantová, Monika; Hejda, Jan, 1955-; Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2012)
Práce analyzuje výběrová řízení do zaměstnání s cílem upozornit na diskriminaci a možnosti ochrany před otázkami osobnostní povahy ve smyslu právního řádu ČR
Vedoucí práce: Jan Hejda
Bakalářská práce (Bc.)—Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Pedagogická fakulta a Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: přijímací řízení; rovnost příležitostí; rovné postavení mužů a žen; diskriminace v zaměstnání; sociální pedagogika [obor bakal. práce]; dotazníky; bakalářské práce; employee selection; equal opportunity; gender equality; discrimination in employment; questionnaires; bachelor's theses