Strategické trhy pro české exportéry země MERCOSUR, Mexico - Novák, Patrik; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Předmětem práce jsou vybrané trhy v Latinské Americe, jedná se o Mexiko a země ekonomické integrace MERCOSUR, Brazílii, Argentinu, Venezuelu, Paraguay a Uruguay.Dále zahraniční obchod a ekonomické vztahy mezi tímto teritoriem a EU respektive ČR. Státní podpora exportních aktivit. Cílem práce je vybrané trhy chraktrizovat, analyzovat jejich postavení v regionu a vůči EU, klasifikovat obchodní vztahy mezi nimi a EU/ČR, identifikovat perspektivní exportní obory a vyjmenovat výhody/služby pro české exportéry v rámci státní podpory exportu. K dosažení těchto cílů je v práci použita řada statistik, zejména demografická struktura, struktura HDP, vývoj obchodní bilance, komoditní struktura exportu aj. Výsledky analýzy ukázali, že možnost přístupu českých exportérů na trh Mexika a na trhy MERCOSUR se značně liší. Perspektivní exportní komodity jsou dopravní prostředy, stroje pro průmysl, průmyslové výrobky. Možnosti využítí státní podpory exportu se odvíjejí od konkrétní země. Mexiko a MERCOSUR nejsou pro ČR hodnotově významným exportním parnerem, nesou však značný potenciál.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses