Perspektivy českého automobilového průmyslu pod vlivem globalizace - Trajkovski, Georgi; Plchová, Božena, 1936-; Halík, Jaroslav, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Určeným cílem diplomové práce je zjištění, jak se pravděpodobně bude vyvíjet postavení českého automobilového průmyslu vzhledem k probíhajícím globalizačním trendům ve světě. Tyto trendy jsou čtenáři přiblíženy z hospodářského, politického a společenského hlediska, což je současně téma první kapitoly. Zde je také zahrnut ukazatel konkurenceschopnosti ČR a vybraných světových ekonomik. Druhá kapitola se věnuje automobilovému průmyslu z nejužšího pohledu, a to pouze v rámci ČR, kde se analyzuje výroba vozidel, stav vozového parku a hlavní exportní trhy českých automobilek. Kapitola s číslem tři je pojata z evropského pohledu, zejména však se zaměřením na EU jako celek. Zde se opět hodnotí výroba jednotlivých zemí v absolutním a relativním vyjádření, přímá a nepřímá zaměstnanost a nakonec je uvedena komparace vozových parků členských států EU, neboť se jedná o poměrně problematickou oblast pro ČR. Čtvrtá kapitola nahlíží na zkoumanou oblast celosvětově, kde se autor nejprve zabývá rozložením automobilové výroby, hlavními exportními a importními trhy a vozovému parku některých vybraných ekonomik. V závěru autor uvádí tři varianty možného budoucího vývoje a přiklání se k průměrné predikci, která předpovídá krátkodobě mírný růst produkce, avšak postupnou ztrátu postavení automobilové výroby ČR ve světě. Exportní trhy pro domácí produkci vozů budou stále více představovány rychle rostoucími rozvojovými zeměmi převážně z Asie. Český vozový park by se mírným tempem měl dostávat do lepších hodnot, přičemž pravděpodobně bude přibývat počet vozidel vzhledem k obyvatelstvu a stáří vozidel se bude mírně snižovat.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses