Európske Fondy - hodnotenie ich využitia v cezhraničnej spolupráci medzi ČR a SR - Muchová, Anna (2012)
Záverečná práca je venovaná fondom Európskej únie a ich využitiu v cezhraničnej spolupráci medzi Českou a Slovenskou republikou. Prvá kapitola sa zaoberá regionálnou a štrukturálnou politikou EÚ zo všeobecného hľadiska, s prihliadnutím na tri základné fondy súčasného programovacieho obdobia (ESF, ERDF, KF). Kapitola druhá rozoberá základnými strategickými dokumentami oboch krajín, zmieňuje problematické oblasti ekonomík a spôsoby ako ich vylepšiť s cieľom rastu konkurencieschoponosti zároveň dodržiavajúc podmienky pre udržateľný rozvoj. Tretia časť pojednáva o Operačnom programe cezhraničnej spolupráce medzi ČR a SR, udáva jeho hlavné priority či už v minulom alebo súčasnom období. Charakterizuje územie pohraničného regiónu pomocou urbanistických štúdií. Záverečná kapitola sa venuje jednotlivým krokom, ako vypracovať projekt v tomto operačnom programe a udáva dva príklady realizovaných projektov.