Politika soudržnosti EU a její vliv na Moravskoslezský kraj - Němcová, Darina; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce "Politika soudržnosti EU a její vliv na Moravskoslezský kraj" je členěná do tří kapitol. Jednotlivé etapy vývoje politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU v rámci procesu evropské integrace jsou popsány v první kapitole diplomové práce. V této kapitoly je věnován prostor základním atributům politiky soudržnosti, což jsou cíle, nástroje a principy. Pozornost je věnována i financování politiky soudržnosti v rámci celé Evropské unie. V druhé kapitole diplomové práce "Politika soudržnosti v rámci České republiky" je představena politika soudržnosti v rámci České republiky. Popsány jsou zde základní dokumenty, které slouží k realizaci politiky soudržnosti na území ČR a operační programy z kterých Česká republika čerpá alokace. Poslední část diplomové práce je zaměřená na Moravskoslezský kraj. Pozornost je zaměřená na analýzu, zda region dostatečně čerpá finanční prostředky, které mu jsou skrz politiku soudržnosti nabízeny a jaký vliv má politika soudržnosti na tento kraj. Cílem mé práce je poukázat na důležitost politiky soudržnosti. Pokusím se nastínit, jakou roli hraje politika soudržnosti v Evropské unii, jakou podobu zaujímá v České republice a jak ovlivňuje Moravskoslezský kraj. Práce má znázornit politiku hospodářské a sociální soudržnosti jako nástroje pro zlepšování sociálně-ekonomické úrovně. Ráda bych zhodnotila, jak velkou roli hraje politika soudržnosti v Moravskoslezském kraji a jaký vliv má na tento region.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses