Rostoucí trend zadlužování domácností - Lysoněk, Petr (2006)
Práce pojednává o vývoji spotřeby českých domácností na dluh, srovnává trend s dalšími zeměmi, hledá příčiny tohoto jevu v teorii spotřeby a vysvětluje možné důsledky pro ekonomiku a obyvatele země v budoucnosti. Popisuje změny ve vývoji finančního sektoru, institucí a jejich produktů. Nalézá odpovědi na příčiny rostoucího tempa zadlužování jednak v transformačních změnách, dále ve změnách vlastnictví finančních institucích, v neposlední řadě v hospodářském vývoji a v posunu myšlení lidí.