Ekonomické vzťahy EÚ a Kanady - Kuchárová, Oľga (2012)
Diplomová práca sa venuje problematike ekonomických vzťahov medzi EÚ a Kanadou. Zaoberá sa ich historickým vývojom na pozadí dejov vo svetovom hospodárstve až po súčasnosť, pričom sa zameriava na analýzu ich vzájomných obchodných tokov tovarov. Na základe charakteristiky hospodárstiev a zahraničného obchodu oboch partnerov a zistení získaných z analýzy ich bilaterálneho obchodu, stanovuje trendy budúceho vývoja ich ekonomickej spolupráce. Diplomová práca je rozdelená do štyroch kapitol. V prvej kapitole charakterizuje hospodárstvo Európskej únie, vývoj jej makroekonomických ukazovateľov a zahraničného obchodu. Druhá kapitola je venovaná Kanade a má rovnakú štruktúru ako prvá kapitola. Tretia kapitola uvádza historický vývoj bilaterálnych vzťahov EÚ a Kanady, definuje ich právne základy a analyzuje vývoj ich vzájomnej obchodnej výmeny tovarov do roku 2001. Posledná kapitola pokračuje v analýze ich bilaterálneho obchodu v poslednom desaťročí a načrtáva trendy vývoja ich ekonomických vzťahov v budúcnosti.