Možnosti optimalizace podnikatelských výsledků v globalizované ekonomice - Vencovská, Kateřina (2012)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými metodami, které v dnešní době velké podniky působící v mezinárodním prostředí mohou využívat k optimalizaci svých podnikatelských výsledků. Zaměřuje se především na metody outsourcingu, offshoringu, daňové optimalizace a řízením finančních toků. V první části stručně charakterizuje globalizaci ve světové ekonomice a transnacionální korporace jako hlavní hráče globalizace. V dalších dvou kapitolách se věnuje strategiím vedoucím ke snižování nákladů podniků ve formě outsourcingu a offshoringu. Čtvrtá část se zabývá vstupem offshoringu na zahraniční trhy v podobě přímých zahraničních investic. Pátá kapitola se týká daňové optimalizace nadnárodních společností. Šestá část se zaměřuje na dosud přijatá opatření v oblasti daňové koordinace ve světě a zejména Evropské unii a poslední část stručně definuje nejrůznější možnosti optimalizace finančních toků.