Koncepce optimalizace lůžkového fondu kraje Vysočina - Mlčák, Jan (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou lůžkového fondu nemocnic. V teoretické části diplomová práce popisuje důvody vedoucí k optimalizaci lůžkového fondu a metody používané pro výpočet vhodného počtu nemocničních lůžek. V praktické části se zaměřuje na návrh koncepce optimalizace lůžkového fondu v kraji Vysočina za použití výpočtu nezbytného počtu lůžek pomocí deterministické metody vycházející z empirických vzorců. Tuto koncepci diplomová práce následně porovnává s již existujícím návrhem Všeobecné zdravotní pojišťovny