Zlatý štandard a jeho potenciál pre nadchádzajúci menový systém - Ďurša, Miroslav (2012)
Súčasný menový systém so svojim exponenciálne rastúcim dlhom a následne prehlbujúcimi sa sociálnymi problémami hlavne v krajinách západného sveta ako je USA alebo Európa si žiada zmenu. Na neudržateľnosť tohto systému a na jeho blížiaci sa koniec poukazujú aj kroky centrálnych bánk obzvlášť počas posledných rokov od pádu Lehman Brothers. Tieto banky spolu s národnými vládami prilievajú na úkor inflácie do ekonomiky obrovské množstva nových peňazí, ktoré sa prostredníctvom komerčných bánk ďalej v ekonomike multiplikujú. Menová zásoba vytvorená počas posledných mesiacoch vo svojom objeme odpovedá objemu menovej zásoby vytvorenej počas niekoľkých desaťročí pred začiatkom dnešnej ekonomickej krízy. Tak ako už dávno pred našim letopočtom v Aténach alebo v Ríme aj dnes sa vlády snažia oklamať zlato nekrytou menou, no história ukazuje, že nekrytá mena vždy prerastie v hyperinfláciu a jediný menový systém, ktorý funguje je klasický zlatý štandard. Klasický zlatý štandard má obrovský potenciál stať sa nadchádzajúcim monetárnym systémom po tom ako milióny ľudí príde počas hyperinflácie o všetko.