Transnacionální korporace a jejich postavení v globální světové ekonomice - Tomšejová, Andrea (2012)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením postavení transnacionálních korporací ve světové ekonomice v procesu globalizace. První část je věnována definici pojmu transancionální korporace a globalizace. Dále je pak popsán vývoj nadnárodních korporací a vývoj procesu globalizace v tzv. globalizačních vlnách. Druhá část je věnována procesu, na základě kterého se společnost stává nadnárodní. Zároveň obsahuje seznam deseti největších finančních a nefinančních korporací. Zahraniční činnost TNK je uskutečňována především prostřednictvím PZI. Součástí této práce je tedy vyhodnocení současného trendu alokace PZI v souvislosti s TNK. Třetí závěrečná část obsahuje zhodnocení pozice TNK a vysvětlení jejich dominantního postavení na poli světové ekonomiky.