Transnacionální korporace a jejich postavení v globální světové ekonomice - Tomšejová, Andrea; Adámková, Vlasta; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením postavení transnacionálních korporací ve světové ekonomice v procesu globalizace. První část je věnována definici pojmu transancionální korporace a globalizace. Dále je pak popsán vývoj nadnárodních korporací a vývoj procesu globalizace v tzv. globalizačních vlnách. Druhá část je věnována procesu, na základě kterého se společnost stává nadnárodní. Zároveň obsahuje seznam deseti největších finančních a nefinančních korporací. Zahraniční činnost TNK je uskutečňována především prostřednictvím PZI. Součástí této práce je tedy vyhodnocení současného trendu alokace PZI v souvislosti s TNK. Třetí závěrečná část obsahuje zhodnocení pozice TNK a vysvětlení jejich dominantního postavení na poli světové ekonomiky.
Vedoucí práce: Vlasta Adámková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses