Energetický dialog mezi Ruskou federací a Evropskou unií - Tabach, Richard (2012)
Bakalářská práce sestávající z úvodu, pěti kapitol, závěru a seznamu bibliografie v krátké historické posloupnosti charakterizuje funkční energetiku jako přednostní strategický zájem subjektů dialogu z hlediska jejich soběstačnosti a nezávislosti, s důrazem na jejich energetickou koncepci do roku 2030. Analyzuje shodné a rozdílné přístupy energetické politiky stran ve využití palivově-energetického komplexu, kvalitativně novou úroveň vzájemné spolupráce, zdůrazňuje roli jaderné energetiky v perspektivě optimálního využití energetických zdrojů a efektivnosti energetiky. Nasťiňuje perspektivu vytvoření společného energetického trhu a jeho liberalizace.