Komparace politicko-ekonomického vývoje Demokratické republiky Kongo-Kinshasa a Republiky Kongo-Brazzaville - Nováková, Vendula (2012)
Předkládaná bakalářská práce "Komparace politicko-ekonomického vývoje Demokratické republiky Kongo-Kinshasa a Republiky Kongo-Brazzaville" má za cíl přiblížit čtenáři politický a ekonomický vývoj zmíněných zemí na pozadí historických událostí od raných dějin až do dnešních dnů, analyzovat jejich rozdíly a nalézt příčiny větší hospodářské prosperity Republiky Kongo. Práce se zabývá i současnou situací obou zemí, poukazuje na kroky, které tyto země podnikají, a předkládá určitou perspektivou do budoucna. První čtyři kapitoly bakalářské práce jsou založeny především na nepřímé komparaci politické a ekonomické situace s důrazem na vlády dominantních panovníků jako byli Mobutu Sese Seko v DRK a Denis Sassou Nguesso v RK. Pátá kapitola determinuje za pomoci ekonomických ukazatelů rozdílnost hospodářského vývoje zemí.