Dopady zavedení OZE na energetický systém ČR - Siuda, Jan (2012)
Tato práce analyzuje dopady zavádění obnovitelných zdrojů energie na přenosové a distribuční soustavy v ČR. Zkoumána je změna volatility výroby v závislosti na růstu počtu výroben OZE a další negativní jevy s tím spojené. Analýza dokazuje značný vliv na řízení bilance na straně přenosové sítě a dále problémy s charakteristiky napětí u dodávek distributorů. Autor dále poukazuje na problémovost situace, jenž může způsobit mezinárodní propojení sítí. Práce dokazuje, že zavádění OZE do energetického mixu má za následek značné ekonomické dopady a to nejen ve smyslu vysoké výrobní ceny.