Vztahy České republiky s Čínou s důrazem na investiční toky - Müllerová, Susan (2012)
Práce pojednává o vztazích mezi Čínou a Českou Republikou. V první kapitole se zabývá stručným vývojem Číny -- od vzniku ČLR v roce 1949 až po současný stav ekonomiky. Následuje kapitola popisující vztahy mezi ČR a Čínou a celou práci završují české investice v Číně a jsou zmíněny i čínské investice u nás (Huawei, Changhong..), které 3x převyšují ty české. U přímých zahraničních investic se jedná o významné české PZI v Číně (skupina PPF - Home Credit, Škoda Auto, Škoda Electric..)a obecně podmínky působení zahraničních firem v Číně. Na konci práce následuje shrnutí a zhodnocení perspektiv dalšího vývoje. Vztahy mezi ČR a ČLR byly nejvíce ovlivněny vstupem Číny do WTO v roce 2001 a vstupem České republiky do Evropské unie v roce 2004. Spolupráce mezi Čínou a Českou republikou je důležitější pro Českou republiku, ale poskytuje mnoho příležitostí pro obě strany do budoucna. Na Čínský trh mohou české firmy přinést důležité technologie, ale také pro Čínu netradiční výrobky. Naopak Česká republika se nachází ve středu Evropy a tím se jeví jako vhodná startovní pozice pro čínské firmy, které se snaží proniknout na evropský trh.