Cloud computing a jeho aplikace - Němec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Voráček, Jan; Přibil, Jiří, 1977- (2012)
Tato diplomová práce je zaměřená na oblast Cloud computingu a jeho možné aplikace v prostředí ČR. První, teoretická část práce se věnuje analýze dostupných zdrojů k tomuto tématu. Jsou zde zmíněny historické souvislosti a vývoj této technologie. V rámci práce je uvedeno několik definic. Dále je uvedena základní taxonomie Cloud computingu a běžné modely nasazení. Kapitola architektura Cloud computingu se podrobně věnuje aktuálnímu obecně uznávanému modelu této technologie. V rámci teoretické části jsou dále uvedeny některé služby dostupné na této technologii. Teoretická část končí pohledem na možnosti nasazení Cloud computingu z pohledu zákazníka a rovněž z pohledu dodavatele služeb. Praktická část diplomové práce je rozdělena na oddíly. První oddíl je věnována zpracování výsledků dotazníkového šetření, které bylo provedeno autorem práce v rámci ČR se zaměřením na zjištění míry využití cloudových a virtualizačních služeb. V rámci druhého oddílu je zpracovaná předběžná studie proveditelnosti, která je zaměřená na poskytování služeb typu SaaS v oblasti dlouhodobého a bezpečného uložení digitálních dat. V závěru práce je uveden autorský pohled na budoucnost této technologie a odhad jejího dalšího vývoje
Vedoucí práce: Jan Voráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: cloud computing; síťové technologie; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; cloud computing; computer network technology; master's theses