Využití XBRL pro podnikové výkaznictví a výměnu dat - Schlesinger, Karel (2012)
Cílem diplomové práce je předvedení potenciálu, který v sobě ukrývá jazyk XBRL v oblasti podnikového výkaznictví a výměny dat. O XBRL je zatím v České republice velice nízké povědomí, proto bude v první části kladen důraz především na vysvětlení základních principů, na nichž je tento jazyk založen. Dále bude popsána funkcionalita aplikací pro práci s XBRL, na což naváže rozbor výhod, které může tento jazyk svým uživatelům přinést. Budou také popsány různé přístupy, které mohou vykazující společnosti při implementaci jazyka XBRL využít, a bude provedena analýza vhodných oblastí pro zavedení XBRL v České republice. Poslední část práce se pak zabývá popisem praktických zkušeností z tvorby a následného využití XBRL instančního dokumentu.