Aktuální pozice Polska v ekonomické integraci Evropy - Mertová, Diana (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem evropské integrace na současnou pozici Polska a jeho postavení na evropském trhu. Cílem první kapitoly je prozkoumat změny, které nastaly po vstupu Polska do EU, zhodnotit jeho vnitřní a vnější ekonomický vývoj a přiblížit výhody a nevýhody, které Polsku vyvstaly po integračním procesu. Druhá část práce je zaměřena na efektivnost postavení Polska v unii a prioritou je prozkoumání konkurenceschopnosti státu a vymezení odvětví, kterých hodnocení dominuje a naopak i odvětví, která výrazně snižují postavení země mezi unijními státy. Cílem bude navrhnout možná řešení pro odvětví snižující konkurenceschopnost země na světovém žebříčku a podtrhnout silné stránky státu.