Analýza efektivnosti české rozvojové spolupráce v Moldavsku - Sendrea, Veronica; Pavlík, Petr, 1957-; Sudliankou, Aliaksandr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato práce se zabývá analýzou efektivnosti rozvojové spolupráce ČR s Moldavskem ve vztahu k rámcovým principům efektivnosti zákotvených v Pařížské deklarace o efektivnosti rozvojové pomoci z r. 2005 (přísvojení, přizpůsobení, harmonizace, výsledky a vzájemná odpovědnost). První kapitola představuje definiční problematiku pojmu efektivnosti ve světové rozvojové spolupráci. Začíná stručnou obecnou charakteristikou světové rozvojové spolupráce a následně se soustřeďuje na vzestup paradigmatu efektivnosti a jeho ztělesnění v Pařížské deklaraci. Druhá kapitola se dostává ke konkrétním postavením ČR a Moldavské republiky v globálním systému rozvojové spolupráce, analyzuje jejich proměny pod rostoucím vlivem světových trendů včetně požadavku efektivnosti, a shrnuje projevy těchto skutečností v rámci jejich bilaterální rozvojové spolupráce. Třetí kapitola je pokusem o kontextualizaci zásad efektivnosti ve spolupráci ČR s Moldavskem na základě monitorovacího průzkumu plnění Pařížské deklarace z r. 2011 a srovnávání výkonnosti ČR s výkonností ostatních dárců působících v Moldavsku.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses