Vývoj subsaharské Afriky a její postavení ve světové ekonomice - Kaštilová, Klára (2012)
Tato bakalářská práce pojednává o oblasti subsaharské Afriky, a především tedy o jejím vývoji a postavení ve světové ekonomice. Subsaharská Afrika je území tvořené 47 různorodými státy, které jsou povětšinou charakterizovány jako chudé a zaostalé. Tato zaostalost vyplývá především ze špatné úrovně gramotnosti, z nízkých hodnot předpokládané délky života, z vysoké nakaženosti HIV/AIDS či z nedostatečného přístupu k pitné vodě a k jídlu. Tato současná situace je ovlivněna i historií subsaharské Afriky, hlavně tedy koloniální a postkoloniální érou, která byla následována postupným procesem regionální integrace. Již v době evropské nadvlády byl rozpoznán hlavní význam subsaharské Afriky. Ten spočívá v zemědělském a nerostném bohatství tohoto regionu. Hlavní komodity, vyvážené subsaharskou Afrikou, jsou tedy kakao, káva, diamanty, zlato a kobalt. Tou nejvýznamnější surovinou je však stále ropa. I přesto, že se subsaharská Afrika podílí pouze 1 % na světovém HDP, je její hospodářský vývoj v posledním desetiletí značně pozitivní. Avšak i přes tento ekonomický růst existují v této oblasti tzv. pasti, které subsaharskou Afriku ve vývoji značně brzdí. Je to past konfliktu, past přírodních zdrojů, past geografická a past špatné správy malých subsaharských zemí. Těmito problémy se potom zabývá kampaň OSN s názvem Rozvojové cíle tisíciletí, která má za cíl odstranit chudobu a hlad, zajistit pro všechny základní vzdělání, dosáhnout rovnosti pohlaví, zlepšit péči o matky i mateřskou péči, porazit nemoci jako HIV/AIDS, zajistit udržitelný rozvoj a podporovat vzájemnou spolupráci, a to vše do roku 2015. Zaostalost subsaharského regionu je patrná i z faktu, že ze všech 47 států je pouze 8 považováno za nově se formující ekonomiky, a z těch zbylých 39 je 32 označováno jako země nejméně rozvinuté.