Aktuální otázky německé energetiky - Zatloukalová, Hana (2012)
Tématem této práce je aktuální situace německé energetiky, především po událostech z jara roku 2011 v Japonsku. Německo se v posledních letech soustředí na využívání energie z obnovitelných zdrojů a je jednou z mála zemí na světě, kde alternativní zdroje energie představují významný podíl v energetickém mixu. Cílem práce je zhodnocení současné energetické situace v Německu, kdy země postupně upouští od využití energie z atomových elektráren. Důraz je kladen především na cíle německé energetické politiky příčinu odklonu od jaderné energie a možné ekonomické a technické dopady tohoto počínání. Významná část práce je věnována rovněž energetickým zdrojům Německa a to jak zdrojům konvenčním, tak zdrojům alternativním. První část práce se zabývá energetickou politikou Německa a jednotlivými zdroji energie. Další kapitola podrobně řeší příčinu odklonu Německa od jaderné energie a také možné technické a ekonomické dopady tohoto rozhodnutí německé vlády. Třetí část práce je věnována obnovitelných zdrojům energie, které jsou již v dnešní době v Německu hojně využívány. Dále jsou zmíněny jednotlivé cíle energetického konceptu a v neposlední řadě také perspektivy budoucího vývoje energetiky v Německu.